Έχω διαβάσει πολλά βιβλία τον τελευταίο χρόνο. Μπορώ να πω πως η Δευτέρα Λυκείου ήταν η χρονιά που προκάλεσε την μεγαλύτερη αλλαγή στην ζωή μου, αλλαγή ή καλύτερα αλλαγές που θα μιλήσω σε άλλο θέμα. Όντας άνθρωπος κλειστός και άμαθος από κοινωνικές σχέσεις, πάντα ντροπαλός και δειλός συνομιλητής έψαχνα να βρω τρόπους για να μάθω να μιλάω, να αφήσω πίσω τις συστολές μου. Κι έτσι ανακάλυψα τα βιβλία. Όπως είπα και πιο πάνω διάβασα πολλά βιβλία. Δεκάδες πάνω στο θέμα της επικοινωνίας με τους ανθρώπους.
Ξεκίνησα με Dale Carnegie και του best seller του «Πώς να κάνετε φίλους και να επηρεάζετε τους ανθρώπους», συνέχισα με Leil Lowndes, έπειτα με άλλους λιγότερο ακουσμένους. Δεν θα κάτσω να αναλωθώ σε κανόνες για το πώς να μιλάτε και να κερδίσετε φίλους. Όχι σε όλους. Μόνο σε έναν. Έναν κανόνα, για τον οποίο όλοι οι σοφοί, ιδρυτές θρησκειών μίλησαν. Αυτός ο κανόνας περιλαμβάνει όλη την αλήθεια των υπόλοιπων κανόνων που έχουν να κάνουν με την «τέχνη» του να κερδίζετε την φιλία και την εμπιστοσύνη των άλλων.
Δεν είναι άλλος από τον Χρυσό Κανόνα της Καινής Διαθήκης που όσο κι αν απλός φαίνεται, κρύβει μέσα του πολλά νοήματα και δύναμη. Αν τον κατανοούσαμε όλοι πλήρως δεν θα είχαμε πρόβλημα να καταλάβουμε τι συμβαίνει και δεν μπορούμε να κάνουμε πολλούς φίλους.
Για όσους δεν τον ξέρουν είναι ο εξής: Να πράττουμε στους άλλους ό,τι καλό θα θέλαμε κι οι άλλοι να πράττουν και οι άλλοι σε μας.
Εντάξει μαμά θα μου πείτε. Πριν προλάβετε όμως να με κρίνετε απλά σκεφτείτε πως τον χρησιμοποίησαν σαν αρχή οι μεγαλύτεροι δάσκαλοι στις ανθρώπινες σχέσεις. Κι αν δεν τον θεωρούσα σημαντικό δεν θα έγραφα για αυτόν. Γι’αυτό σκεφτείτε… Αναλύστε τον και εφαρμόστε ότι αποτέλεσμα προκύψει.
Σημείωση: Δεν ισχύει για τους μαζοχιστές.
1 σχόλιο:
Όπως επίσης να μην κάνουμε στους άλλους οτιδήποτε δεν θέλουμε να κάνουν αυτοί σ' εμάς. Ουσιαστικά, αυτός ο κανόνας πρόκειται για την βάση της ηθικής, ανεξαρτήτως θρησκείας. Μόνο αν τηρείται η αρμονική συμβίωση των ανθρώπων γίνεται εφικτή.
Δημοσίευση σχολίου