Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Κυνικές σκέψεις τα Χριστούγεννα

Οι φιλόσοφοι όχι μόνο δεν σου λένε πώς να κάνεις αυτό που προτείνουν, μα τις περισσότερες φορές δεν το εφαρμόζουν ούτε οι ίδιοι.

Πιο εύκολα δίνουμε φαγητό σε ένα αδέσποτο, παρά σε έναν ζητιάνο. Είτε γιατί δεν μας νοιάζει είτε γιατί κατά έναν παράδοξο λόγο ντρεπόμαστε.

Συνήθως ξέρουμε τι δεν θέλουμε μην έχοντας την παραμικρή ιδέα το τι είναι ακριβώς αυτό που ζητάμε.

Όταν μας συμφέρει, δεν μας επηρεάζει ή δεν μας απειλεί λέμε πως «έτσι είναι ο κόσμος, τι να κάνουμε;». Όταν η σκιά του μας ακολουθεί λέμε πως είναι άδικο, δεν φταίμε κι αφού δεν φταίμε γιατί να πρέπει να υποστούμε εμείς τις συνέπειες. Η απάντηση εκείνων που η κατάσταση μας τους συμφέρει, δεν τους επηρεάζει ή δεν τους απειλεί λένε «έτσι είναι ο κόσμος, τι να κάνουμε;»

Στο τέλειο σχέδιο έχουν οπωσδήποτε παραλειφθεί κάποιες παράμετροι.

Είναι ανάμεσα στο ΔΝΤ και στην έξοδο από την ευρωζώνη με προσφορά, αν είμαστε τυχεροί, ξένων κρατών, με το αζημίωτο φυσικά. Και στις δύο περιπτώσεις ο κόσμος θα πεινάει. Το ΔΝΤ δεν επιτρέπει να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα πλούσια κοιτάσματα, αν έχει, οι ξένες χώρες θα τα θέλουν ως αντάλλαγμα. Είναι κρίμα να πεινάει ο κόσμος, αλλά νομίζω πως πρέπει να σκάσουμε και λίγο. Παραπομπή στο «έτσι είναι ο κόσμος τι να κάνουμε;»

Το να μάθει κανείς τέλεια ανατομία είναι δύσκολο έως πανδύσκολο. Ανατόμοι και όλα δεν τα ξέρουν.

Κάθε φορά που σκάμε από το φαγητό πρέπει να αισθανόμαστε άσχημα, όχι από δυσφορία, αλλά από ντροπή.

Κάθε φορά που νομίζεις πως ικανοποιείς όλες σου τις ανάγκες γεννιούνται καινούργιες. Δεν είναι ηθικά μεμπτό, αλλά χαρακτηριστικό στοιχείο της ανθρώπινης φύσης.

Η ηθική είναι αποτέλεσμα γονιδιακών και κοινωνικών παραγόντων. Το ηθικό σου ίσως να μην είναι δικό μου ηθικό. Κανένας μας δεν κάνει λάθος. Εννοείται πως έναν από εμάς να μη τον συμφέρει. Παραπομπή στο «έτσι είναι ο κόσμος, τι να κάνουμε;»

Όποιος διαβάσει ιστορία θα χάσει πάσα ιδέα που είχε για όλα τα μεγάλα γεγονότα, π.χ. επαναστάσεις. Δεν είναι τα ιδεώδη που κινούν τον τροχό της ιστορίας, αλλά τα μεγάλα συμφέροντα.

Πάντα κάποιος θα είναι από πάνω. Εκατομμύρια χρόνια φυσικής ιστορίας το τεκμηριώνουν αυτό.

Ο κόσμος δεν αλλάζει με ιδεολογίες που πηγαίνουν κόντρα στη φύση του ανθρώπου. Εκτός αν επιβληθούν δια ροπάλου. Δεν διαφέρει σε τίποτα ένα αυστηρό σε νόμους κομμουνιστικό κράτος από την ιερά εξέταση.

Κάτι πάει στραβά με τον κόσμο. Κάτι μας ενοχλεί. Κάτι πρέπει να γίνει. Με αυτή την ενόχληση θα πεθάνουμε.

8 σχόλια:

Konstantina είπε...

"Έτσι είναι ο κόσμος, τι να κάνουμε;" :)

Α, και για το τελευταίο, έχεις διαβάσει το 1984 και το Animal Farm, του Orwell; Αν όχι, τρέξε να τα πάρεις!

Doppelganger είπε...

Δεν τα έχω διαβάσει ακόμα, αλλά είναι μέσα στην "to read" λίστα μου.
(Η λίστα δεν υπάρχει, είναι απλά το αποτέλεσμα του να πηγαίνεις σε ένα βιβλιοπωλείο για να περάσει η ώρα και να λες "α, θα το πάρω αυτό, κι αυτό, κι αυτό!")

Ανώνυμος είπε...

α. ωραια τα γραφεις.
β. δεν ηξερα οτι βλεπεις χαρδαβελλα.
γ. παντα καποιος θα ειναι απο πανω, deal with it.
δ. υπαρχουν ανθρωποι, σοβαροι και μετρημενοι που κανουν λιστες! οπως εγω!!
ε. μερικα ειναι υπερβολικα, το ξερεις φανταζομαι.
στ. παρολα αυτα μερικα ειναι πολυ ωραια. αν ειχες κρατησει καποια και τα ειχες οργανωσει θεματολογικα σε διαφορετικα κειμενα, θα εβγαινε καλυτερο αποτελεσμα.
ζ. σε καταλαβαινω γιατι κ μενα με πιανει πολλες φορες αποφθεγματομανια και βγαζω τα υπεροχα "η ζωη ειναι μια μεγαλη πιτσα" και "η ψηφος υπακουει στο Bolzano". δεν πρεπει ομως να παρασερνομαστε απο τη σοφια μας και να τα κοτσαρουμε ολα. πρεπει να κραταμε τα αποσταγματα της γνωσης και να τα αξιοποιουμε σε εκδηλωσεις οπου θα υπαρχουν και πρεσβεις για να τους εντυπωσιαζουμε.

η αυστηρη κριτικος, φιλη φιλη φιλη σου.

Ανώνυμος είπε...

ΥΣ το "κυνικες" δεν καταλαβα. δεν νομιζω οτι οι σκεψεις σου ειναι κυνικες. κυνικοι ειναι αυτοι που συμβιωνουν με ο,τι δεν μπορουν να αντιμετωπισουν και αντι να προσπαθησουν να απαλλαχθουν απο αυτο, προτιμουν να το ειρωνευονται. εσυ απλως σχολιαζεις αυτη τη συμπεριφορα, και αυτος ο σχολιασμος αυτοματα σε βγαζει απο το... club των κυνικων. καταλαβες;; σ'αγαπω και ιντερνετικως. φιλια!

Konstantina είπε...

Δεν νομίζω ότι αυτό είναι ο κυνικός. Κατά τη γνώμη μου είναι ό, τι ακριβώς είπε κι ο Wilde. Ένας άνθρωπος που ξέρει το τίμημα των πάντων και την αξία του τίποτα. (Όχι βέβαια πως αυτό σημαίνε ότι τα παρατάει http://carpediemislife.blogspot.com/2009/09/vs.html τό 'χω αναλύσει το θέμα στο blog μου.
Doppel, κατά τη γνώμη μου, μάλλον το club cynicism είναι ένα απ' τα αγαπημένα σου στέκια...
Α, στο προηγούμενό μου σχόλιο, εννοούσα για το προτελευταίο, αυτό με τις ιδεολογίες που πάνε κόντρα στη φύση του ανθρώπου...
Οι λανθρωποι είναι σαν τα κρεμύδια! Όχι, δεν εννοώ τις πτυχές! ;) Βρωμάνε, σαπίζουν, αλλά έχουν ωραία γεύση! (Ναι, είχα κι εγώ μια στιγμή αμπελοφυλοσοφίας...)

Ανώνυμος είπε...

I am not young enough to know everything.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία τα λες, αν και διαπιστώνω μια τάση απαισιοδοξίας. Να ξέρεις πως ότι και να ακούς, ότι και να σου λένε, ότι και να διαπιστώνεις ακόμα και μόνος σου, η κατάσταση πάντα μπορεί να ανατραπεί ριζικά. Το πέταγμα μιας πεταλούδας στην Ινδία συνήθως δεν έχει κανέναν σημαντκό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Κάποια στιγμή όμως, θα είναι η αιτία που θα προκαλέσει έναν τυφώνα στα παράλια της Φλόριντα. Η θεωρία του Χάους λοιπόν (η οποία συνοψίζεται σε αυτή την κλασσική εικόνα) ίσως σε βοηθήσει να δεις τα πράγματα διαφορετικά.

Keep it up!

Doppelganger είπε...

Thanks, anotherguitarguy. Η αληθεια ειναι, βεβαια, πως ειμαι αισιοδοξος στη ζωη μου κι εχω μαθει μεσα απο τα προβληματα να βρισκω μαθηματα και δρομους για καλυτερα πραγματα. "ό,τι δε σε σκοτωνει, σε κανει πιο δυνατο" ειπε ο Νιτσε και ειχε δικιο (αν και θα προσθετα "εκτος απο τη χημειοθεραπεια").
Απλα ηταν σκεψεις που εκανα εκεινη την ωρα και ισως περισσοτερο ηθελα να τις υπενθυμισω στον εαυτο μ παρα να τις εκφρασω ετσι πομπωδως λες και ειπα κατι καινουργιο! Κατα ενα παραδοξο τροπο ολη αυτη η ανθρωπινη, σχετικιστικη, γκρι, αβεβαιη και πληρως ανατρεπουσα πραγματικοτητα μου χαριζει γαληνη παρα fixated, απολυτα σχεδια κ γεγονοτα.